...........................................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη.................

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
.......................με καθημερινή ειδησεογραφία....................καλή και παραγωγική χρονιά το 2016...............................

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Νέα Γουινέα για την αυτοδιαχείριση της καθημερινής μας ζωής: Εγκατάσταση μικρής ανεμογεννήτριας 900W στο “Σπιθάρι", Μαραθώναγια την αυτοδιαχείριση της καθημερινής μας ζωής


Στην Νέα Μάκρη   Τι είναι η Νέα Γουινέα;   
Η “Νέα Γουινέα” είναι μια προσπάθεια που θέτει ως βασικό στόχο την επανάκτηση του ελέγχου πάνω στα απαραίτητα για την διαβίωση, και την αυτοδιαχείριση των βασικών μας αναγκών (σε τροφή, ενέργεια, υγεία, δόμηση, ένδυση κτλ…), αλλά και τη διάχυση της απαραίτητης γνώσης ώστε αυτές οι πρακτικές να καταφέρουν να αναπαραχθούν όπου και όπως χρειάζεται.
Σαν βασικός στόχος τίθεται η αναζήτηση, η οικειοποίηση και η ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας, με σκοπό την αυτάρκεια στις καθημερινές ανάγκες των ατόμων που συμμετέχουν, στο επίπεδο που αυτό είναι εφικτό στην πόλη της Αθήνας. Με αυτό τον στόχο προσπαθούμε να αποδεσμευτούμε από την εξάρτησή μας από το κυρίαρχο σύστημα παραγωγής, συμβάλλοντας στην δημιουργία αλληλέγγυων εναλλακτικών δομών και παράλληλα να αντισταθούμε στην εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, δημιουργώντας εναλλακτικές, οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες διαδικασίες.
Έχοντας σαν πρόταγμα την αυτοδιαχείριση και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική αυτονομία, το εγχείρημα βλέπει τον εαυτό του σαν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδικασίας που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και την δικτύωση των από κάτω, μέσα από ελευθεριακές διαδικασίες, στον αγώνα για την επανοικειοποίηση της ζωής μας.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψιν τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει το σύστημα στην παρούσα συγκυρία (οικονομική, πολιτική, οικολογική, κοινωνική κρίση), θεωρούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη, και μεγάλη η ευκαιρία, για την δημιουργία ενός δικτύου συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, μέσα από το οποίο θα επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητά μας, παράλληλα αλλά και ανταγωνιστικά, προς το κυρίαρχο σύστημα.
Για τους παραπάνω λόγους στον χώρο της “Νέας Γουινέας” λειτουργούν εργαστήρια, με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών του εγχειρήματος, την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τη μεταφορά της σε άλλα κομμάτια του κινήματος που θεωρούν πως την έχουν ανάγκη, και την παραγωγή αγαθών προς διάθεση σε δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας.
Τα εργαστήρια μέσα στα οποία συγκεντρώνονται οι γνώσεις (θεωρητικές και πρακτικές), εξελίσσονται συλλογικά με σκοπό να εξασφαλίσουν στα άτομα που τις αξιοποιούν τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Κάθε άτομο που συμμετέχει στα εργαστήρια έχει τη δυνατότητα μέσα από μια σειρά μαθημάτων να εξοικειωθεί με την ιδέα της αυτοδιαχείρισης και να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία παραγωγής, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες.
Τα εργαστήρια που έχουν λειτουργήσει στη Νέα Γουινέα είναι τα εξής:
1. Εργαστήριο για την αυτοδιαχείριση της τροφής
Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου έχουν οργανωθεί μαθήματα και σεμινάρια:
α) βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών και αρωματικών φυτών σε συνθήκες πόλης
β) παρασκευής σπιτικής μπύρας
γ) μεταποίησης τροφίμων
2. Εργαστήριο για την αυτοδιαχείριση της υγείας
Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου έχουν οργανωθεί μαθήματα και σεμινάρια:
α) θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα βοτανοθεραπείας
β) θεραπευτικής μάλαξης
γ) ρεφλεξολογίας
δ) Hatha Yoga
ε) αφρικάνικου χορού
ζ) αρωματοθεραπείας
η) κινέζικη ιατρική και Yin Yoga
θ) Ashtanga Vinyasa (εισαγωγή στο σύστημα Mysore και αρχαρίων)
ι) Τάι τσι τσουάν
κ) τακτικών αυτοάμυνας
3. Εργαστήριο για την αυτοδιαχείριση της ενέργειας
Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου έχουν οργανωθεί μαθήματα και σεμινάρια:
α) κατασκευής και σχεδιασμού μικρών ανεμογεννητριών
β) κατασκευής και σχεδιασμού μικρών υδρογεννητριών
γ) κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων
δ) μελέτης αυτόνομων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ε) ηλιοθερμικών κατασκευών
4. Εργαστήριο για την αυτοδιαχείριση της δόμησης
Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου έχουν οργανωθεί μαθήματα και σεμινάρια:
α) φυσικής δόμησης
5. Εργαστήριο για την αυτοδιαχείριση της ένδυσης
Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου έχουν οργανωθεί μαθήματα και σεμινάρια:
α) κοπτικής-ραπτικής
β) κατασκευής χρηστικών αντικειμένων με ύφασμα
γ) πλεξίματος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, προσπαθούμε, προσφέροντας το χρόνο μας και την προσωπική μας εργασία, να καλύψουμε συλλογικά τις ανάγκες μας μέσα από τις δυνατότητες που μας παρέχει, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την αυτάρκεια και να εξασφαλίζουμε τα μέσα για τη συντήρηση και την εξέλιξη του. Το εγχείρημα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και εξασφαλίζει πόρους μέσα από βιώσιμες κινηματικές διαδικασίες όπως εργαστήρια, μαθήματα και σεμινάρια, συμμετοχή σε οικολογικές γιορτές και δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών με προϊόντα που παράγουμε οι ίδιοι/ες.

Τέλος, ένας από τους βασικούς στόχους του εγχειρήματος είναι η αλληλεπίδραση και η δικτύωση με παρόμοιες προσπάθειες για τη δημιουργία συνεργατικών αλληλέγγυων σχέσεων και δομών που θα διαμορφώσουν ένα σύστημα αλληλέγγυας οικονομίας, για να στηρίξει την μετάβαση και την σταδιακή αποδέσμευση από το υπάρχων οικονομικό σύστημα, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια πιο δίκαιη, οικολογική και αλληλέγγυα κοινωνία.

 

Εγκατάσταση μικρής ανεμογεννήτριας 900W στο “Σπιθάρι", Μαραθώνα

Posted by neaguinea
20131203_155005
Το εργαστήριο και οι δύο ανεμογεννήτριες στο βάθος
Η Α/Γ στα αριστερά εγκαταστάθηκε το 2012 και η Α/Γ στα δεξιά το 2013
Η Α/Γ στα αριστερά εγκαταστάθηκε το 2012 και η Α/Γ στα δεξιά το 2013
Τα αγκύρια έχουν βιδωθεί σε βράχο
Τα αγκύρια έχουν βιδωθεί σε βράχο
Λειτουργία σε ισχυρούς ανέμους
Λειτουργία σε ισχυρούς ανέμους
Ο ρυθμιστής φόρτισης, τα απορριπτικά φορτία και ασφάλειες
Ο ρυθμιστής φόρτισης, τα απορριπτικά φορτία και ασφάλειες
Ο ανορθωτής
Ο ανορθωτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου