...........................................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη.................

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
.......................με καθημερινή ειδησεογραφία....................καλή και παραγωγική χρονιά το 2016...............................

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ρένα Δούρου: "Θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ατιμωρησία των υπευθύνων"

 

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων του Γραμματικού, αλλά και πολιτών από τη Φυλή και την Κερατέα, πραγματοποιήθηκε χτες(Παρασκευή)το βράδυ, στο Γραμματικό συγκέντρωση-ενημέρωση για το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με πρωτοβουλία της περιφερειακής παράταξης 'Δύναμη Ζωής'.


Ρεπορτάζ: Γιάννα Αθανασίου

Ο Πέτρος Φιλίππου, εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, τόνισε στην ομιλία του ότι από το 2008 ισχύει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (2008/98) που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και από το 2012 έχει καταστεί νόμος του κράτους (40/42/ 2012), ο οποίος ωστόσο δεν εφαρμόζεται.
Επίσης η οδηγία αναφέρει ότι μέχρι το 2020 τα απορρίμματα που παράγει η Αττική πρέπει να έχουν μειωθεί στο 50 %. Ακόμη εισάγει στο εθνικό δίκαιο την πυραμίδα της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της διάθεσης των απορριμμάτων.Κατέληξε λέγοντας ότι η ελληνική πολιτεία αγνοεί και δεν εφαρμόζει ούτε την ευρωπαϊκή αλλά ούτε και την εθνική νομοθεσία κατασκευάζοντας τεράστια εργοστάσια με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η Ρένα Δούρου στην ομιλία της επεσήμανε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του ΧΥΤΑ Γραμματικού από την πολιτεία αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη περιφρόνησης της νομιμότητας και της βούλησης των πολιτών.
Πρόσθεσε ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι παράνομη καθώς βρίσκεται πάνω σε ρέμα, γεγονός που καταδεικνύουν η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρά τη συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας και του απερχόμενου Περιφερειάρχη για παράκαμψη της νομιμότητας, όπου υπάρχουν ευθύνες δεν πρέπει να αποσιωπηθούν και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. 'Θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ατιμωρησία' , είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των απορριμμάτων, αξιολόγηση και ριζική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, χωρίς αμαρτωλές ΣΔΙΤ και χωρίς εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων σε συνεργασία με τους δήμους και τις πρωτοβουλίες πολιτών.

Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής σε ιερό από κοινού αγώνα ενάντια στην παρανομία και τα συμφέροντα, τονίζοντας 'έχουμε τη γνώση , την ενημέρωση αλλά και μια νέα φιλοσοφία και προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων'. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αγώνα των κατοίκων της Φυλής και της Κερατέας ως σύμβολο αντίστασης και παράδειγμα προς μίμηση για τους κατοίκους του Γραμματικού.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής μετέφερε την ευρωπαϊκή εμπειρία αναφέροντας 'βρήκαμε ένα κράτος ενσυνείδητα να παρανομεί στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας'. Χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας και κατέληξε λέγοντας 'με τη συμμετοχή των πολιτών ως απαραίτητη προϋπόθεση έχουμε πολλές ελπίδες να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, αυτόν το δίκαιο αγώνα'.

* από Kίνηση Ενεργοί Πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου