...........................................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη.................

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
.......................με καθημερινή ειδησεογραφία....................καλή και παραγωγική χρονιά το 2016...............................

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 6.4.2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα ημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης Δύναμη Πολιτών. Είναι η πρώτη σειράς ημερίδων που οργανώνει η παράταξη με σκοπό τη γνωριμία των προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής και των καθηκόντων του Δήμου σε αυτόν τον τομέα εν όψει της διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής στις ερχόμενες εκλογές.

Συμμετείχαν οι κ. Γκινοσάτης Δημήτρης, Καρλατήρας Σπύρος αντίστοιχα Πρόεδρος  και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα, Παπόγλου  Γιάννης γεωπόνος, Καρακώστας Μήτσος γραμματέας του συλλόγου ελευθέρων επαγγελματιών γεωπόνων. Επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Νέας Μάκρης Κώστας Αρβανίτης και ο Γραμματέας .Τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Αστρινάκης ενώ ο υποψήφιος Δήμαρχος με τη Δύναμη Πολιτών κ .Φώτης Δεληβοριάς απεύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους.
 Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Καρλατήρας ο οποίος με λιτό και συνεκτικό τρόπο περιέγραψε τοα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής:


«Αν σταματήσουν να παράγουν οι αγρότες μας και μαραζώσει ο κάμπος του Μαραθώνα δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση και δεν θα μπορούμε να δούμε ποτέ καμιά ανάπτυξη για τον τόπο μας.(…) Η ουσία είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δομική κρίση και εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν μπορεί ο αγροτικός κόσμος να παράγει πλούτο. Έτσι πρέπει να αρχίσουμε να δημιουργούμε προοπτική που σε αυτήν η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει ενεργά. Και θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος, μπορεί να υπάρξει προοπτική μ΄ αυτές τις μνημονιακές πολιτικές που αυξάνουν τους φόρους, που έχουν φτάσει στο σημείο το κόστος παραγωγής να είναι μεγαλύτερο από το κέρδος; Καταργούν την επιστροφή ειδικού φόρου, μειώνουν το συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ, το πετρέλαιο και το ρεύμα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Τα υλικά παραγωγής απλησίαστα. Οι τράπεζες απειλούν κατασχέσεις, δημεύουν την αγροτική γη και τα σπίτια των αγροτών.(… ) Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός χρειάζεται την τεχνογνωσία της Δημοτικής Αρχής ώστε να εκπονήσει μελέτες από ευρωπαϊκά προγράμματα. Να δημιουργήσει κεντρική τοπική αγορά πώλησης προϊόντων (τύπου δημοπρατηρίου).Να δημιουργήσει περιοχές αγροτοτουρισμού  εκμεταλλευόμενος τους αρχαιολογικούς χώρους Να προβάλλει τις πρότυπες αγροτικές μονάδες της περιοχής μας. Να δημιουργήσει τυποποιητήριο με εκμετάλλευση του ονόματος του δήμου μας ώστε να εξάγει ποιοτικά προϊόντα.»

Ο κ. Παπόγλου  στάθηκε στην ανάγκη εμπλουτισμού της παραγωγής με καινοτόμα προϊόντα. Ο κ. Καρακώστας τόνισε ότι  η νεοφιλελεύθερη πολιτική εμποδίζει κάθε προσπάθεια σχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής . Αγροτιά χωρίς προστασία και σχεδιασμό οδηγείται στην καταστροφή και ανοίγει την πόρτα στα εισαγόμενα προϊόντα. Ανάγκη μεγάλη είναι να καθοριστούν οι χρήσεις γης με εξασφάλιση της αγροτικής χρήσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Η αγροτική παραγωγή στο Μαραθώνα, που επί δεκαετίες τροφοδοτεί με φρέσκα προϊόντα τη μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδας κινδυνεύει να αφανισθεί . Από κοντά είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η έλλειψη σχεδιασμού των αρδεύσεων, η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα άρα και η υφαλμύρωση του νερού όταν όλο το χρόνο χιλιάδες κυβικά νερού της Μακαρίας  πηγής χύνονται στη θάλασσα. Έκανε μια ενδιαφέρουσα διάκριση ανάμεσα στο αγροτικό εισόδημα και στο κέρδος . Το κέρδος έρχεται και παρέρχεται είπε, ενώ το εισόδημα είναι για όλη τη ζωή.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα Φώτης Δεληβοριάς στάθηκε στο πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών και στους βασικούς πυλώνες που είναι αγροτική ανάπτυξη, αλιεία – κτηνοτροφία και ήπια οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Ο αγροτουρισμός είναι ένας τομέας που μπορούν να συναντηθούν αυτά τα μοντέλα.  Η Δύναμη Πολιτών καταρτίζει ένα λεπτομερές πρόγραμμα σε συνεργασία με τις επαγγελματικές ομάδες του δήμου και αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς ημερίδων που θα διοργανωθούν για τα προβλήματα του Δήμου.
Ο κ. Γκινοσάτης Πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Μαραθώνα στάθηκε σε τεχνικά προβλήματα υποδομής (ΔΕΗ, ύδρευση κλπ.) που ενώ είναι λυμένα τεχνολογικά ταλαιπωρούν πολλούς αγρότες. Αναφερόμενος σε προβλήματα υπερφορολόγησης  είπε πως ακόμη και ο συνεταιρισμός πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ. Τόνισε την απουσία του Δήμου από αυτά τα προβλήματα και ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας γραφείου αγροτικής ανάπτυξης από τη νέα Δημοτική Αρχή.
Άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στον τεράστιο κίνδυνο που εγκυμονεί για την αγροτική παραγωγή η  πιθανή λειτουργία των ΧΥΤΑ Γραμματικού .Αν λειτουργήσει είπαν θα δηλητηριάσει το υπέδαφος σε τέτοιο βαθμό που θα είναι αδύνατο να διατεθούν στην αγορά τα αγροτικά προϊόντα του μαραθώνια. Σε περιόδους κρίσης τόνισαν άλλοι ομιλητές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτούς που θα προσπαθήσουν να αγοράσουν τη γη σε εξευτελιστικές τιμές  αλλάζοντας τις χρήσεις και υπονομεύοντας το οικονομικό μέλλον των κατοίκων. Δεν θέλουμε Μαραθώνα  - Λας Βέγκας  παραδομένο στη νύχτα και τα ναρκωτικά από επίδοξους δημάρχους της μηντιοκρατίας. Η περιοχή του Μαραθώνα είναι μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους, πολιτισμό, ιστορία οι οποίοι αξιοποιούμενοι σωστά μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Σε αυτό τον τομέα στηλιτεύθηκε η πώληση της αγροτικής τράπεζας και το τέλος της υποστήριξης που παρείχε σtους αγρότες.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

O οινοποιός Σ. Καρλατήρας με λιτό και συνεκτικό τρόπο περιέγραψε 
τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής:

                           Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας
Είμαι ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα και οινοποιός Σ. Καρλατήρας. Θέλω να ευχαριστήσω τον συνδυασμό του κ. Φ. Δεληβοριά για την πρόσκληση τους και να τους συγχαρώ για την αγροτική ημερίδα που διοργανώσαν.
 Ήρθα σήμερα εδώ για δυο λόγους:
1ος είναι συμβολικός, ως εκπρόσωπος του  ΑΣ Μαραθώνα. Εδώ δεν μιλάμε για μια απλή συντεχνία αλλά για τα θεμέλια της αγροτικής πολιτικής του τόπου μας. Της παραγωγικής συγκρότησης και της οικονομικής ευημερίας. Αν σταματήσουν να παράγουν οι αγρότες μας και μαραζώσει ο κάμπος του Μαραθώνα δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση και δεν θα μπορούμε να δούμε ποτέ καμιά ανάπτυξη για τον τόπο μας.


Και ο 2ος λόγος της παρουσίας μου είναι ουσιαστικός γιατί εμάς τους αγρότες μας ενδιαφέρει να δούμε συγκεκριμένες χειροπιαστές προτάσεις που θα καλυτερεύσουν τη ζωή μας και όχι λόγια του αέρα, γιατί από αυτά έχουμε χορτάσει. Αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία. Και ποια είναι η ουσία;
Η ουσία είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δομική κρίση και εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν μπορεί ο αγροτικός κόσμος να παράγει πλούτο. Έτσι πρέπει να αρχίσουμε να δημιουργούμε προοπτική που σε αυτήν η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει ενεργά. Και θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος, μπορεί να υπάρξει προοπτική μ΄ αυτές τις μνημονιακές πολιτικές που αυξάνουν τους φόρους, που έχουν φτάσει στο σημείο το κόστος παραγωγής να είναι μεγαλύτερο από το κέρδος; Καταργούν την επιστροφή ειδικού φόρου, μειώνουν το συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ, το πετρέλαιο και το ρεύμα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Τα υλικά παραγωγής απλησίαστα. Οι τράπεζες απειλούν κατασχέτουν, δημεύουν την αγροτική γη και τα σπίτια των αγροτών. Οι πολεοδομικοί περιορισμοί στην περιοχή μας φρενάρουν την αγροτική ανάπτυξη. Οι επιδοτήσεις κομμένες στην Αττική επί χρόνια καθώς και τα πριμ νέων αγροτών. Μετά από πολύ αγώνα κατορθώσαμε και η Αττική έχει μπει στο καθεστώς   των επιδοτήσεων με μικρές βέβαια ποσοστώσεις. Με γνώμονα λοιπόν ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε σε συλλογικό επίπεδο μαζί με τους φορείς να πιέσει την κεντρική εξουσία προτείνω επιγραμματικά τα παρακάτω:
Ο Μαραθώνας επί μακρόν θεωρείται από την κεντρική εξουσία ο λαχανόκηπος της Αθήνας. Δίναμε τροφή ποιοτική, φτηνή στην πρωτεύουσα και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό.
Από μόνο του αυτό είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης.
Η ΕΥΔΑΠ επί μακρόν υδροληπτεί λόγω της λίμνης του Μαραθώνα εις βάρος των αγροτικών γεωτρήσεων με αποτέλεσμα τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με θαλασσινό πράγμα ακατάλληλο για τις καλλιέργειες. Συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ λοιπόν για παροχέτευση του κάμπου με ακάθαρτο νερό.
Ο αγροτ. Συνεταιρισμός χρειάζεται την τεχνογνωσία της Δημοτικής Αρχής ώστε να εκπονήσει μελέτες από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Να δημιουργήσει κεντρική τοπική αγορά πώλησης προΐοντων (τύπου δημοπρατηρίου)
Να δημιουργήσει περιοχές αγροτοτουρισμού εκμεταλλεύοντας τους αρχαιολογικούς χώρους π.χ. αμπελώνες Λιμικού- Τύμβος.
Να προβάλλει τις πρότυπες αγροτικές μονάδες της περιοχής μας
Να δημιουργήσει τυποποιητήριο με εκμετάλλευση του ονόματος του δήμου μας ώστε να εξάγει ποιοτικά προϊόντα και άλλα πολλά φίλοι, φίλες. Και ας μην ξεχνάμε ότι σίγουρα υπάρχει μεγάλη απογοήτευση αλλά να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μεγαλύτερο σκοτάδι  το έχει λίγο πριν έρθει η αυγή και τώρα είμαστε στο μεγαλύτερο σκοτάδι. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου